Sådan vælger du den rette varmepumpe til din bolig

 

Energieffektiv og økonomisk opvarmning 

En varmepumpe er en fremragende opvarmningsløsning til langt de fleste boliger. Ikke alene er det driftsmæssigt en mere miljøvenlig løsning sammenlignet med f.eks. olie- og gasfyr – det er også en yderst energieffektiv og økonomisk løsning. En varmepumpe er nemlig i stand til at hente energi fra omgivelserne – enten fra luften udenfor (luft-til-luft varmepumpe og luft-til-vand varmepumper) eller fra jorden, hvis det er et jordvarme anlæg. Uanset hvilken type varmepumpe, du vælger til din bolig, får du en både økonomisk og mere miljøvenlig opvarmningsløsning.

Men hvor stor en varmepumpe til f.eks. 150 m2 skal man bruge? Det, og meget mere, vil vi se nærmere på herunder.

Hvor stor en varmepumpe skal jeg have?

Et af de helt store spørgsmål, du formentlig stiller dig selv, når du overvejer at skifte til en varmepumpe, er hvor stor en varmepumpe skal jeg have? Svaret på det spørgsmål afhænger af flere faktorer, herunder dit forbrug, dine varmevaner, størrelsen på din bolig, samt hvor godt din bolig er isoleret.

Det er afgørende for dig at vælge den rette størrelse varmepumpe til din bolig, da en korrekt størrelse varmepumpe maksimerer energieffektiviteten. En korrekt dimensioneret varmepumpe vil effektivt kunne opvarme dit hjem uden at skulle køre konstant. Vælger du en for stor varmepumpe, vil du opleve, at den tænder og slukker jævnligt, hvilket vil reducere virkningsgraden, da varmepumpen bruger uforholdsmæssig mange ressourcer på at starte op hele tiden. Omvendt skal en for lille varmepumpe arbejde hårdere for at opfylde dit opvarmningsbehov, hvilket vil føre til forhøjede energiomkostninger og unødigt stort slid på varmepumpen. Det er derfor meget afgørende, at du vælger en varmepumpe, som passer til din bolig. En korrekt dimensioneret varmepumpe giver den højeste virkningsgrad og længste levetid.

Men hvor stor en varmepumpe skal jeg have så, tænker du nok. Der findes forskellige beregninger, du kan benytte dig af, når du skal udregne, hvor stor en varmepumpe, du skal vælge. En af måderne er at gange antal kWh, du bruger pr. m2 til opvarmning, med størrelsen på din bolig i m2.

Hvis du har en bolig på 150 m2 og bruger 50 W pr. m2, vil regnestykket se således ud: 50 W pr. m2 x 150 = 7,5 kW. Til spørgsmålet ‘hvor stor en varmepumpe til 150 m2 skal jeg bruge’, vil svaret altså være en varmepumpe, der har en effekt på ca. 7,5 kW. Dette er dog blot en simpel beregning til at give dig en fornemmelse af, hvor stor en varmepumpe du skal vælge. Der er flere forhold, der spiller ind, som vi vil se nærmere på i næste afsnit.

Valg af størrelse på din varmepumpe – hvad spiller ind?

Der er især fire forhold, der er afgørende, når du skal vælge den rette størrelse på din varmepumpe: Størrelsen på din bolig, antal af beboere, hvor godt isoleret din bolig er samt dit nuværende varmesystem.

Størrelsen på din bolig

Størrelsen på din bolig har selvsagt stor indflydelse på, hvor stor en varmepumpe, du skal vælge. En stor bolig kræver som udgangspunkt en større varmepumpe med en kraftigere effekt, end en mindre bolig. Dog er det ikke kun boligens samlede areal, der har indflydelse, men også hvordan boligens rum er opdelt. Generelt kræver boliger med højt til loftet større varmepumper, da sådanne boliger indeholder mere luft og dermed mere luft, der skal opvarmes. Antallet af rum har ligeledes indflydelse. Generelt kan man sige, at boliger med store åbne rum har stor gavn af en kraftig og centralt placeret varmepumpe, mens boliger med flere små rum bedst opvarmes med flere mindre enheder – særligt hvis boligen også er i flere etager. (Gældende ved luft til luft varmepumper)

Antallet af beboere i din bolig

Jo flere beboere I er, jo højere forbrug af varmt vand vil I typisk også have. Derfor bør du også medregne, hvor mange beboere, der er plads til i boligen, når du skal vurdere hvor stor en varmepumpe, du har brug for.

Læs også: Hvad er fordelene ved en luft til luft varmepumpe

Dit eksisterende varmesystem

Dit nuværende varmesystem har også indflydelse på, hvor stor en varmepumpe du skal vælge. Hvis du vælger en luft til luft varmepumpe til at supplere dit nuværende varmesystem, kan du vælge en mindre kraftig model, end hvis du ønsker at erstatte dit nuværende varmesystem med en luft til vand varmepumpe.

Isoleringen af din bolig

Endelig har alderen af din bolig har også en afgørende betydning for valget af størrelse på din varmepumpe – eller rettere sagt, hvor godt boligen er isoleret. De fleste ældre boliger har nemlig en ringere isolering end nye boliger. Og god isolering hjælper med at holde varmen indendørs om vinteren og ude om sommeren. Jo bedre din bolig er isoleret, jo mindre en varmepumpe kan du som udgangspunkt klare dig med.

Hvis vi igen tager udgangspunkt i spørgsmålet “hvor stor en varmepumpe til 150 m2 skal jeg vælge?” Svaret vil være, hvis du har en ældre/dårlig isoleret bolig, så skal du bruge en varmepumpe med en effekt på mellem 8 og 10 kW, mens en ny bolig af samme størrelse vil kunne nøjes med en varmepumpe med en effekt på mellem 3 og 5 kW. Tallene er selvfølgelig blot vejledende, men kan give dig et fingerpeg om, hvor stor en varmepumpe, du vil have brug for til din bolig. Hvis du har en ældre bolig med dårlig isolering, vil vi anbefale at få gennemgået boligen for eventuel efterisolering, inden køb af varmepumpe. Ellers kan du risikere at have en for stor varmepumpe, hvis du efterfølgende får forbedret isoleringen.

Kan det betale sig at skifte til en varmepumpe?

Hvis du har et stort og ældre hus, og dermed formentlig skal bruge en stor varmepumpe, er det nærliggende at spørge sig selv, om det overhovedet kan betale sig at skifte sin nuværende opvarmningsløsning ud med en varmepumpe.

Som udgangspunkt er det altid en god investering at skifte en ældre opvarmningsløsning, som f.eks. et olie- eller gasfyr, ud med en varmepumpe. De årlige besparelser i varmeudgifter vil på sigt tjene udgiften til varmepumpen ind. Hvis du ønsker et konkret estimat af, hvor meget du kan spare, kan du benytte denne varmeberegner.

Gik du og tænkte “hvor stor en varmepumpe skal jeg have?” Så håber vi, at du er blevet klogere efter at have læst denne artikel. Ikke mindst klogere på alle de fordele, der er ved at skifte dit nuværende varmesystem ud med en varmepumpe.

Sidst opdateret 3. februar 2025

Kontakt din nærmeste Kinnan forhandler
og få et godt tilbud