Hvad er fordelene ved luft til luft varmepumper?

 

Luft til luft varmepumper – ideel opvarmningsform til sommerhuset eller mindre boliger

Kender du lugten af gammelt sommerhus? Den der indelukkede, tunge lugt, som kommer dig i møde, når du åbner døren til et sommerhus første gang på sæsonen.

Den lugt kan du slippe helt af med ved at installere en luft til luft varmepumpe i sommerhuset. Varmepumpen kan nemlig holde sommerhuset opvarmet og kontinuerligt cirkulere luften, så den er frisk, selvom huset har stået ubrugt hen siden sidste sommer. Og den kan ovenikøbet gøre det uden at slå bunden ud på din elregning. Luft til luft varmepumpen bruger nemlig kun meget lidt strøm, og det, den bruger, omdanner den til varme.

Hvis du installerer en luft til luft varmepumpe, som har adgang til WiFi, kan du ovenikøbet fra din mobil indstille varmepumpen, så dit sommerhus enten er opvarmet eller afkølet, når du ankommer. Med WiFi forbindelsen kan du nemlig styre din luft til luft varmepumpe hjemmefra, så den har frisket luften i huset op, inden du træder ind ad døren.

Det er også smart, hvis du lejer dit sommerhus ud, og gerne vil have kontrollen med varmen, så du er sikker på, at alting er som det skal være, mens du ikke selv er der.

I det følgende vil vi komme ind på meget mere om luft til luft varmepumper, og vi vil komme med et par gode grunde til, hvorfor det er en god ide at skifte din elvarme eller dit fyr ud med en luft til luft varmepumpe. Læs med – måske er det nyttig viden for dig.

Lidt om luft til luft varmepumper

En luft til luft varmepumpe er grundlæggende en maskine, som flytter energien fra udedelen til indedelen. Den trækker energien ud af luften på udedelen, og varmer luften op eller køler den ned, når den indblæses i huset, hvor den regulerer temperaturen, så den passer til det indstillede niveau.

Luft til luft varmepumpen består af både en ude- og en indedel. Udedelen kan variere i størrelse afhængig af kapaciteten, men normalt vil den være ca. 100 x 50 x 35 cm. Udedelen skal placeres på et egnet sted, ofte op ad husmuren, hvor den skal stå på et plant underlag.

Den del af luft til luft varmepumpen, der skal være indenfor, vil typisk blive placeret ca. 20-30 cm under loftet i et centralt rum i huset. Man kan også få modeller af luft til luft varmepumper, som er monteret ved gulvet. De er lidt større end vægmodellerne, og de ligner mere en radiator.

Den bedste placering af luft til luft varmepumpen er centralt i det område af huset, den skal varme op. Den varme luft kommer direkte ud af den vægmonterede del, og fordeler sig herfra til resten af huset. Derfor er det også vigtigt med åbne døre, så luften kan cirkulere.

Normalt anbefaler vi luft til luft varmepumper til mindre huse såsom sommerhuse, kolonihavehuse, udestuer eller lignende, da effekten af den er bedst i mindre beboelser. Den kan dog sagtens benyttes som supplement til et andet varmesystem i en større helårsbolig. Husk bare, at en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvandet, så den kan ikke være alene om jeres varmeforsyning.

En anden smart ting ved luft til luft varmepumpen er, at man kan vende processen, så den trækker varme ud af luften indenfor og dermed køler dit hus ned. På den måde virker den som aircondition, og den kan derfor have to forskellige funktioner, afhængig af hvilken temperatur man ønsker sig.

Luft til luft varmepumper fås i mange forskellige designs og modeller. Fælles for dem er, at de kommer i diskrete og stilfulde designs, som glider ubemærket ind i en moderne indretning.

Husk at tjekke dens lydniveau, når du vælger luft til luft varmepumpe. De fleste varmepumper er meget lydsvage, men afhængig af hvor lydfølsom du er, er det vigtigt at have med i overvejelserne, når du kigger på varmepumper. En tommelfingerregel er, at man ikke skal montere luft til luft varmepumpens udedel lige udenfor soveværelsesvinduet. Når det er sagt, skal man forestille sig, at udedelen har ca. samme lydniveau som en moderne opvaskemaskine og indedelen lyder som blæseren på en ny computer. 

En anden fordel ved en luft til luft varmepumpe er, at den sørger for at indeklimaet i dit hus bliver meget bedre, end hvis du opvarmer huset med olie-/gasfyr, el eller centralvarme. Fordi luft til luft varmepumpen cirkulerer luften igennem de indbyggede luftfiltre, som filtrerer luften for uønskede partikler, således vil der hele tiden være ren luft i huset. På den måde har du et lækkert indeklima. 

Hvis du har astma eller allergi, er en luft til luft varmepumpe også en god ting at overveje. Med et luftfilter kan den nemlig filtrere støv og pollen ud af luften, så det ikke kommer tilbage i rummet. Luft til luft varmepumpen sørger altså for ren og behagelig luft hver dag og nat, i lige præcis den temperatur, du måtte ønske det.

 

Få et overblik over, hvornår du bør skifte til en luft til luft varmepumpe

Når du overvejer at skifte til en luft til luft varmepumpe, kan det have flere årsager. Måske er du ved at bygge nyt hus, og der er i virkeligheden slet ikke tale om et skift, men et aktivt tilvalg. Med en luft til luft varmepumpe har I hele året muligheden for at få lige præcis den temperatur indenfor, som I ønsker jer. Hvad enten det er varme eller køl, I vil have mere af.

Ved at vælge at sætte en luft til luft varmepumpe i jeres nye hus, kan I opnå store energibesparelser. Hvis du sammenligner luft til luft varmepumpens forbrug med eksempelvis et fyr, opnår I også store besparelser på miljøregningen. Driften af luft til luft varmepumpen udleder nemlig ikke CO2 i sig selv, og på den måde er den meget bedre for miljøet end et fyr, der afbrænder fossile brændstoffer. Dette kan du læse mere om nedenfor.

Husk dog på at en luft til luft varmepumpe skal betragtes som supplerende til din opvarmning, hvoraf den kan dække op til 70%. Luft til luft varmepumpen kan ikke varme jeres brugsvand op, og kan altså derfor ikke sørge for varmt vand i hanerne eller i gulvvarmen. Hvis du har behov for en komplet varmeløsning bør du nok overveje en luft til vand varmepumpe.

Varmepumpe til nybyggeri

Luft til luft varmepumpen virker bedst til mindre boliger og sommerhuse, hvor der er god plads til, at luften kan cirkulere og fordele varmen så godt som muligt. I vores kolde klima er det vigtigt at vælge en luft til luft varmepumpe af høj kvalitet, da de har både høj virkningsgrad og effekt, selv ved lave udetemperaturer og du får dermed det fulde udbytte.   

Hos Kinnan.dk fører vi hovedsageligt varmepumper, der er tilpasset det danske klima, så her behøver du ikke være nervøs for at komme til at fryse. Hvis du er i tvivl om noget, så er du velkommen til at kontakte en af vores forhandlere, som kan hjælpe dig på vej. Find en forhandler i dit område HER.

Nogle af de ting, du med fordel kan overveje, inden du tager fat i os, er; hvad er jeres nuværende varmeforbrug? Find en opgørelse over jeres årlige varmeforbrug. Hvor stort er det? Varmer I med el? Så skal I have fat i jeres elregning, og se, hvor meget af den der går til varme. Det er den del af elregningen, I kan gøre mindre ved at installere en varmepumpe. 

Herefter skal I undersøge isoleringsgraden af jeres hus. Hvis ikke jeres hus er velisoleret, skal I starte med at kigge på det, inden I dimensionerer størrelsen på varmepumpen.

I skal være opmærksomme på hvilken type hus, I gerne vil varme op med en varmepumpe. En luft til luft varmepumpe er bedst til mindre huse, eksempelvis sommerhuse eller en mindre del af jeres helårshus. Det kunne være en udestue eller et værksted, hvor der ikke er anden opvarmning. Hvis I vil have en varmepumpe, som skal erstatte jeres centralvarme, skal I kigge på en luft til vand varmepumpe.

Det har også noget at sige, hvor mange personer I bor i det hus, I skal have varmepumpen i. Det har noget at gøre med varmtvands forbruget, som stiger med antallet af beboere. Hvis to af beboerne for eksempel er teenagere, skal I nok regne med et større forbrug af varmt vand. Hvis I kun er to personer, men regner med at blive flere inden for en overskuelig fremtid, er det, dét, I skal regne med, når I dimensionerer varmepumpen.

Og så skal I naturligvis forholde jer til hvilket varmesystem, I har nu, og om det helt skal skiftes, eller der bare skal suppleres med en varmepumpe? Måske for at have muligheden for at køle stuen eller havestuen ned om sommeren. For Luft til luft varmepumpen fungerer også som aircondition. Og faktisk bruger den ikke mere strøm, når den køler, end når den varmer, modsat hvad mange tror.

Som du kan se, er der mange faktorer at tage højde for, når man beregner størrelsen på sin varmepumpe. Du kan prøve at benytte dig af VARMEBEREGNEREN her på siden, eller du kan tage fat i en af vores installatører (find forhandler i dit område HER), for at få beregnet den præcise dimensionering varmepumpen bør have, for at passe til dit behov og ønsker.

Derudover skal I også forholde jer til mængden af strøm, I kan regne med, at luft til luft varmepumpen bruger. I skal forholde jer til lydniveauet og I skal forholde jer til COP, SCOP og SEER. Disse forhold kommer vi mere ind på nedenfor så bliv hængende, hvis du vil blive klogere på lige netop det.

Miljøbillede hjørne af stue med varmepumpe - NO cap DOM HZ - kinnan.dk

Når du vil udskifte dit olie- eller gasfyr

Det er oplagt at skifte dit fossile brændstof fyr ud med en luft til luft varmepumpe, eller alternativt supplere med den. Det kommer an på, hvordan dit varmesystem fungerer nu. Hvis det er vandbåren med gulvvarme og vandradiatorer, giver det mest mening at investere i en luft til vand varmepumpe, som kan erstatte dit fyr helt. En luft til luft varmepumpe kan som nævnt ikke varme dit brugsvand op, så der har du brug for en anden varmekilde, hvad enten det så er et fyr eller centralvarme.

En luft til luft varmepumpe vil være et godt skift, hvis du er afhængig af elvarme, som det er nu. Enten i dit sommerhus eller i din mindre helårsbolig. For selvom en luft til luft varmepumpe bruger strøm, så bruger den meget mindre strøm end el radiatorer, og virkningsgraden er også utroligt meget bedre. Det vil sige, at den mængde varme, der kommer ud af varmepumpen, er meget større end den mængde el, den bruger til at skabe den.

Der er også fordelen i, at din varmepumpe ikke kræver tilførsel af hverken olie, gas eller træpiller. Den suger sit brændsel direkte fra luften idet, den arbejder med den varme, der er i luften allerede. På den måde er den faktisk også en mere fornuftig opvarmningsmetode, fordi den kører på vedvarende energi. Og du slipper for at købe ny olie eller hente træpiller til fyret, når det trænger. 

Luft til luft varmepumpen kræver at blive vedligeholdt med en støvsugning og almindelig rengøring en gang i mellem og et serviceeftersyn med et interval på typisk 1-2 år. Hvis ellers dette eftersyn og installationen bliver foretaget af en af vores godkendte installatører, kan garantien holde i flere år, afhængig af hvilken garantiperiode, du har købt varmepumpen med. Installationen af en varmepumpe skal foretages af en installatør, der har autorisation. Det er lovpligtigt. Heldigvis har vi et landsdækkende netværk af forhandlere og installatører, så det burde være muligt at finde én til opgaven.

Når du ønsker dig energimæssige og miljømæssige besparelser

I og med, at en luft til luft varmepumpe bruger el som energikilde til at skabe varme eller køl til dig, er den en fordelagtig opvarmningsmetode. Hvis du så ovenikøbet sørger for at koble dig på et elværk, hvor du har mulighed for at vælge “grøn el” fra vedvarende energi, så kan du medvirke til at forbedre miljøet.

Selv hvis du modtager konventionel strøm, er en varmepumpe mere fordelagtig i forhold til for eksempel el radiatorer, da varmepumpen har en højere virkningsgrad Og den strøm den bruger, bliver udnyttet meget bedre. 

Når du skal vælge, hvilken luft til luft varmepumpe du skal have, er der nogle tal, der kan hjælpe dig med at vælge. Der er en COP værdi, en SCOP faktor og SEER tal. Disse tal angiver udnytningsgraden hos den givne varmepumpe. Altså hvor meget varme du får for den strøm, du sender gennem pumpen. Læs herunder mere om de forskellige betegnelser.

COP-værdi

COP værdien står for Coefficient Of Performance. Den fortæller hvor meget varme, der kommer ud af 1kWh strøm. Det vil sige, hvis COP er 3,5, så kommer der 3,5 kWh varme per 1kWh strøm gennem varmepumpen. Derfor er en højere COP værdi lig med en bedre virkningsgrad af varmepumpen. COP værdien er målt ved specifikke temperaturer og betingelser for varmepumpen. Det vil altså sige, at den ikke tager højde for sæsonmæssige udsving i temperaturen udenfor. Derfor skal du også regne med, at den COP værdi luft til luft varmepumpen har, bliver nedadgående, når temperaturen falder.

SCOP

SCOP er grundlæggende det samme som COP, men her tages der højde for de sæsonmæssige temperaturudsving. SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance. SCOP faktoren er således målt over et helt år, for også at få vintermånederne med. Her skal du dog være opmærksom på, at der i Europa er tre klimazoner, og varmepumperne kan være testet i en anden klimazone, end den Danmark ligger i. Husk derfor at tjekke, hvilken klimazone SCOP faktoren er testet til. Hvis du har fat i to varmepumper fra forskellige producenter fra samme klimazone, burde du kunne bruge SCOP faktoren til at sammenligne deres virkningsgrad. Med SCOP faktoren gælder det også, at jo højere tal, jo bedre for miljøet og dit strømforbrug.

SEER-tal

Vil du være helt på den sikre side, når du sammenligner luft til luft varmepumper, skal du kigge på SEER tallet. SEER står for Seasonal Energy Effeciency Ratio. Dette tal bliver fundet ved, at varmepumperne bliver testet i et laboratorie, hvor de bliver underkastet de samme forhold og vilkår. På den måde, kan du med fordel bruge SEER tallet til at sammenligne varmepumper på tværs af mærker og modeller. Som med COP og SCOP skal SEER tallet gerne være så højt som muligt for at give dig det bedste udbytte af din luft til luft varmepumpe.  

Ved at vælge en varmepumpe med en høj SCOP, og dermed en høj virkningsgrad, kan du også være sikker på, at du får et produkt, der er virkelig energieffektivt, idet det bruger meget lidt strøm og udnytter den energi, der er i luften. Du er samtidig sikker på at få den bedste udnyttelse af den strøm, du bruger med luft til luft varmepumpen. Og det er jo godt for din økonomi, idet du ikke behøver at bruge nær så meget energi som ellers er nødvendigt på opvarmning for at holde den samme temperatur.

Du skal dog være opmærksom på, at du først kan få det fulde udbytte af din luft til luft varmepumpe, både økonomisk og miljømæssigt, hvis dit hus er velisoleret, så varmen bliver indenfor. Vores installatører er uddannede til at vurdere isoleringsgraden af dit hus, så det vil de naturligvis vejlede dig i, hvis du kontakter dem. 

Når du vil have et produkt med en lang levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger

Når du investerer i en luft til luft varmepumpe, er det måske lidt af en udskrivning på trods af, at de fleste luft til luft varmepumper er forholdsvist billige. Men du skal ikke være bekymret, for med de besparelser du opnår, har du tjent din varmepumpe ind igen i løbet af få år. Lang tid før din varmepumpe bliver gammel.

Luft til luft varmepumper har generelt en meget lang levetid. Teknikken i dem er velafprøvet og bliver hele tiden udviklet for at være det bedste, der findes på markedet. Det betyder, at det produkt du køber, er gennemtestet og produceret af de bedste materialer af den bedste kvalitet. Alt sammen for, at du skal kunne stole på din luft til luft varmepumpe.

Og så skulle man måske tro, at varmepumpen krævede en masse vedligehold løbende. Men det er ikke rigtigt. Faktisk kræver en luft til luft varmepumpe kun en støvsugning en gang i mellem, og måske en klud til at tage støvet. Du skal også løbende tjekke, at udedelen ikke er blevet dækket af blade eller andet skidt. Ventilatoren skal kunne bevæge sig frit for at suge luft ind. Og så skal den efterses af en installatør en gang hvert andet år for at opretholde garantien. Vær dog opmærksom på, at det kan være et lovkrav at få serviceret din varmepumpe hvert år afhængig af varmepumpens model og størrelse mv.  

Hos Kinnan.dk fører vi tre varmepumpe brands. Vi har Mitsubishi Electric, Hitachi og Panasonic, som alle er i top ligaen, når det kommer til varmepumper til det danske klima, hvor vinteren godt kan blive kold. Både Mitsubishi Electric, Hitachi og Panasonic har et stort udvalg af varmepumper. De fører flere forskellige modeller, der hver især har forskellige ting, de fokuserer på. Fælles for dem er, at de kommer i flotte tidløse design, som falder diskret ind i indretningen i et moderne hjem. På den måde bliver det ikke noget, man kommer til at lægge mærke til i hverdagen.   

Kontakt en af vores forhandlere allerede i dag for et uforpligtende tilbud, og lad dem hjælpe dig med at finde den perfekte varmepumpe til din bolig. Du finder en forhandler i dit område HER.

 

Kontakt din nærmeste Kinnan forhandler
og få et godt tilbud