Hvad er fordelene ved luft til vand varmepumper?

 

Energieffektiv og økonomisk opvarmningsform

Skal du tit fylde ekstra olie på dit fyr? Er det ved at være gammelt? Ærgrer det dig at bruge fossile brændstoffer til at opvarme dit hjem?  Så er tiden måske inde til at skifte til en ny opvarmningsmetode til dit hus. Du kan med fordel undersøge muligheden for at skifte til en luft til vand varmepumpe. 

Med en engangsinvestering kan du spare dig selv for mange penge på de fremtidige varmeregninger, og du kan spare miljøet for en stor del af den CO2, som driften af dit fyr udleder. Et skift til en luft til vand varmepumpe er derfor både godt for dig, din økonomi og din samvittighed.

Få her et overblik over i hvilke tilfælde du bør vælge en luft til vand varmepumpe

Hvis du overvejer at skifte til en luft til vand varmepumpe, er der nogle tanker, du skal gøre dig, før du springer ud i det. For selv om varmepumper er super smarte og mere miljøvenlige i driften end olie- og gasfyr, så er det ikke alle huse, hvor det er fordelagtigt med en luft til vand varmepumpe. Der er nogle forhold, som helst skal være på plads for at udbyttet af din luft til vand varmepumpe bliver optimalt. Læs med her.

For det første er det nødvendigt, at dit nuværende varmesystem er vandbåren. Det vil sige, at dit hus bliver opvarmet med gulvvarme eller vandradiatorer. En luft til vand varmepumpe fungerer som centralvarme. Derudover kan varmepumpen også opvarme dit forbrugsvand, det vil sige det varme vand, der kommer ud af dine vandhaner. 

Det næste, du skal overveje, er størrelsen på dine radiatorer. Da fremløbstemperaturen fra en luft til vand varmepumpe som udgangspunkt er lavere end den fremløbstemperatur som man har fra et oliefyr, kræver det at overfladen på dine radiatorer er større. Det er derfor optimalt med gulvvarme, da man netop her har en meget stor overflade. 

Hvor godt er din bolig isoleret?

En vigtig ting, du også skal have undersøgt, inden du binder dig til en aftale om installation af en varmepumpe, er, om dit hus er isoleret godt nok til, at det kan svare sig med en luft til vand varmepumpe. For at få den optimale udnyttelse af din investering, så al varmen bliver inde i huset, og du ikke fyrer for fuglene, skal dit hus være velisoleret. Hvis du er i tvivl om isoleringsgraden af dit hus, kan du prøve at overveje følgende.

I et fritstående hus på ca. 130 m2 vil man, med en gennemsnitsfamilie, have et årligt varmeforbrug på 14.000 kWh. Hvis man fyrer med olie, svarer det til 1.950 liter olie om året, og hvis man fyrer med naturgas, svarer det til 1.770 m3 årligt. 

Hvis du bruger markant mere end det, kan det meget vel være tegn på, at dit hus ikke er godt nok isoleret. I så fald vil det give bedre mening at starte med at kigge på husets isolering før der laves en beregning på varmepumpens størrelse. Gør du det i den modsatte rækkefølge og isolerer huset efter installation af en varmepumpe, vil varmepumpen blive overdimensioneret og dermed ikke være optimal i drift samtidig med, at den vil blive dyrere end nødvendigt.

Hvis du derimod bruger mindre eller det samme i varme som gennemsnitshusstanden, så er der gode besparelser at hente for dig ved at skifte dit fyr ud med en luft til vand varmepumpe. Der vil naturligvis være en engangsudgift til indkøb og installation, men den vil tjene sig selv ind i løbet af få år. Dette er selvfølgelig forudsat, at du ikke falder i samme fælde, som mange andre nye varmepumpeejere, som begynder at skrue højere op for varmen, end de gjorde før, og bruger deres varmepumpe mere, end de brugte f.eks. deres fyr. Dette vil jo give et større forbrug af varme end det, der ligger til grund for den beregning du og den installatør, der vejledte dig inden købet, har regnet med.

Kan du altid bruge en luft til vand varmepumpe?

I princippet ja. Men du skal være opmærksom på, at hvis du er tilkoblet fjernvarme eller har mulighed for at blive det, vil der i de fleste tilfælde være sandsynlighed for, at dette vil være den rigtige løsning. 

Hvis du har fjernvarme, men alligevel godt vil have en varmepumpe, skal du nok kigge på en luft til luft varmepumpe. Denne kan supplere din fjernvarme og regulere temperaturen hurtigt. Dette giver en højere komfort og et sundere indeklima. Luft til luft varmepumpen kan både varme og køle samt filtrere luften for uønskede partikler. 

Et skift til en luft til vand varmepumpe er en god ide, hvis du bor i et hus, der bliver opvarmet af et olie-, gas- eller træpillefyr. Hvis dit varmesystem er vandbåren, og hvis dit hus er velisoleret vil det i så tilfælde ovenikøbet være en god ide, fordi det vil kunne spare dig for en stor del af din varmeregning og udlede langt mindre CO2 sammenlignet med driften af et oliefyr.

Hvis du står og skal bygge nyt hus, er det også en rigtig god ide at overveje luft til vand varmepumpe, som opvarmningsmetode. Afhængig af havens størrelse, kan du også overveje jordvarme. Tag fat i en af vores forhandlere, hvis du vil have mere at vide om det.

Ved at installere en luft til vand varmepumpe i det nybyggede hus, kan du fra starten få det hele tilpasset, og du kan ovenikøbet indtænke løsningen, når du får lavet tegningerne til huset, så du kan få placeret udedelen et sted, hvor den hverken generer jer selv eller naboen med udsynet eller lyden. 

Varmepumpe til nybyggeri

Ønsker du at udskifte dit oliefyr eller gasfyr?

Hvis du ønsker at skifte dit gamle olie-, gas- eller pillefyr ud, måske fordi det er begyndt at have uhensigtsmæssige fejl, eller fordi du ærgrer dig over det CO2 udslip, det giver dig, så er en luft til vand varmepumpe et godt alternativ, som ovenikøbet vil spare dig både penge og CO2. 

Når du skifter fra et olie- eller gasfyr til en luft til vand varmepumpe, vil du kunne opvarme dit hus som hidtil. Luft til vand varmepumpen fungerer ved at varme vandet i din gulvvarme, radiatorer og i din varmtvandsbeholder. Næsten uanset hvor koldt det er udenfor, vil der stadig være energi at hente i luften, som varmepumpen kan overføre til vandet i dit system. Vores varmepumper er alle tilpasset et nordisk klima og kan derfor varme din bolig op, selvom det fryser ned til minus 25 grader. Hvis du får fat på en varmepumpe, der ikke er tilpasset et koldt klima, vil du kunne opleve, at dens effekt falder med de dalende udendørstemperaturer. Derved vil den have svært ved at opvarme dit hus tilstrækkeligt, når du har mest brug for det. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilket klima din luft til vand varmepumpe er testet i, og hvilke test den har gennemgået.

Det er her, det er godt at kende til COP-, SCOP- og SEER tallene. Se med længere ned, hvor de bliver forklaret. Kort fortalt er højere tal bedre.

Hvis du skifter fra et olie- eller gasfyr, vil du opleve, at du kommer til at spare penge på varmeregningen. Du kan spare helt op til 70% ved at skifte fyret ud med en luft til vand varmepumpe. Vær her opmærksom på, at der vil gå et antal år, før investeringen til indkøb og installation har tjent sig ind. Hvor mange år afhænger naturligvis af, hvor stor jeres investering har været, og hvor meget varme I bruger.

Ønsker du energimæssige og miljømæssige besparelser?

Hvis årsagen til, at du ønsker at skifte dit olie- eller gasfyr ud, skyldes, at du er ked af, at det forurener miljøet, er du kommet til det rette sted. En luft til vand varmepumpe er nemlig virkelig miljøvenlig på flere måder.

Med en varmepumpe bruger du meget lidt energi i forhold til din nuværende løsning, og hvis du tilmed kobler dig op på en el-leverandør, hvor du har mulighed for at vælge  “grøn el”, sikrer du dig, at din strøm primært kommer fra vedvarende energi. På den måde vil det pynte både på din samvittighed og på dit CO2 regnskab.

For at finde den luft til vand varmepumpe, der vil være det bedste match til dit hus og dit behov, og derved give dig de største fordele på både energi- og miljøsiden, kan du kigge på de værdier, der angives med COP, SCOP og SEER. Her følger en gennemgang af de forskellige betegnelser, der alle henviser til, hvor effektiv din varmepumpe er under forskellige forhold.

COP-værdi

COP-tallet står for Coefficient Of Performance og henviser til virkningsgraden af varmepumpen. Det vil sige, hvor meget varme du får ud af den strøm, du putter ind i varmepumpen. Hvis du for eksempel bruger 1kWh strøm, kommer der ca. 4 kWh varme ud af pumpen. COP vil derfor være 4. Jo højere tal, jo bedre er varmepumpen altså. Vær opmærksom på, at COP er målt på varmepumper under de bedste forhold for pumpen, altså med ideelle udendørstemperaturer. Derfor kan dette tal være lidt misvisende, og vil som regel falde i takt med, at det bliver koldere udenfor.  

SCOP

SCOP-tallet står for Seasonal Coefficient of Performance og henviser til virkningsgraden over et helt år. Her er pumpen altså testet med de sæsonbetingede variationer i temperatur, og du kan derfor bedre regne med dette tal i forhold til varmepumpens effekt om vinteren. Her skal man dog være opmærksom på, at testene bliver lavet i forskellige klimazoner, og der kan derfor stadig være forskel på, hvad tallet angiver. Der er tre klimazoner i Europa, så du skal sørge for at tjekke, at den pumpe, du kigger på, er testet i samme nordiske klimazone, som Danmark ligger i. Også her er det bedst med et højere tal.

SEER-tal

SEER-tallet står for Seasonal Energi Efficiency Ratio, og er det tal, der er bedst til at sammenligne forskellige varmepumper ud fra. Det er nemlig fundet ved at teste pumperne ud fra de samme vilkår under de samme forhold, og tager højde for temperaturudsving hen over året. Alle varmepumper, der har et SEER tal, kan altså sammenlignes på samme grundlag, også på tværs af fabrikant og model. Lige som med de to ovenstående, er et højt tal her at foretrække.

Hvis du kigger efter disse tal, når du køber en luft til vand varmepumpe, så kan du være ret sikker på at få et produkt, som holder, hvad det lover og på den måde er både energieffektivt og miljøvenligt. Det bedste du kan gøre, hvis du er i tvivl, er dog at kontakte en af vores forhandlere, så hjælper de med alt fra beregning af størrelse til installation af din nye luft til vand varmepumpe. Du finder en af vores forhandlere HER.

En luft til vand varmepumpe giver dig både varme og varmt vand

Plus en luft til vand varmepumpe er billigere at installere end et jordvarmeanlæg og kræver ikke plads i din have.

Hvis du bygger nyt, vil det give mening at kigge på at få installeret jordvarme på din grund. Men hvis du allerede bor i dit hus og har brugt år på at anlægge din have, så tiltaler det dig formentlig ikke at skulle til at grave hele haven op for at anlægge jordvarme.

Derfor er det heldigt, at du har andre muligheder, hvis du gerne vil skifte dit gamle fyr ud med en mere miljørigtig og billigere opvarmning af dit hus. Du kan nemlig installere en luft til vand varmepumpe, som suger varmen ud af luften i stedet for jorden, og pumper den ind i dit varmesystem, så du får varme i din bolig og varmt vand i dine haner. Og så er den ovenikøbet billigere at installere end jordvarmen.

En luft til vand varmepumpe fungerer kort fortalt ved, at den har en indedel, der skal stå inde i huset og en udedel, som skal stå udenfor huset. Udedelen trækker luft ind ved hjælp af en ventilator, og så trækker den varmenergien ud af luften. Denne bliver overført til et kølemiddel, som igen overfører varmen til det pumpesystem, som distribuerer varmen til dit hjem via gulvvarme og / eller radiatorer.

Når du kigger på luft til vand varmepumper, vil du se, at der er stor forskel på udseende og størrelse de forskellige mærker imellem. Derfor skulle du kunne finde en, som passer til både dit hjem, din økonomi og dit behov.

Vær opmærksom på, hvor meget delene fylder, så du er sikker på at have plads til dem, inden du køber dem. Udedelen fylder, afhængig af mærke og kapacitet, ca. 1 x 1½ x ½ meter. Indedelen fylder nogenlunde det samme som et 60 x 60 skab, og vil oftest blive placeret i et bryggers eller lignende.

 

Hvordan placerer du bedst din varmepumpe udenfor?

Når du planlægger, hvor din udedel skal stå, skal du tænke over et par ting. For det første er den optimale placering et sted i solen, hvor den ikke bliver dækket af skygge fra træer eller andre huse. Varmepumpen suger sin varmeenergi fra solen, så jo mere, den kan få af det, jo bedre. Derefter skal du overveje lydniveauet fra udedelen. De modeller af luft til vand varmepumper, vi har, er alle forholdsvist lydsvage, men du skal stadig regne med et lydniveau ca. som en moderne opvaskemaskine. Derfor frarådes det, at du sætter udedelen til din varmepumpe lige udenfor soveværelsesvinduet, eller udenfor et andet rum, som I opholder jer meget i. Du skal også være opmærksom på, at naboerne ikke skal kunne blive forstyrret af din varmepumpe.       

Hvis du er bange for at lydniveauet vil forstyrre jer, så tal med din installatør om det. Der er mange muligheder for at reducere lydniveauet og optimere placeringen.

Hvis du er bekymret for udseendet på varmepumpens udedel, kan man også tilkøbe en skjuler til den i form af en kasse, der er tilpasset pumpens funktion samtidig med, at den dækker for udsynet til den. Vær opmærksom på, at der er risiko for, at dette vil nedsætte pumpens effekt og virkningsgrad.

Prisen på en varmepumpe afhænger af flere faktorer

Prisen på en luft til vand varmepumpe vil selvsagt afhænge af mange faktorer. For det første kommer det jo an på, hvilket anlæg du vælger. Hvilken producent og hvilken model. Derefter kommer det an på, hvilken størrelse, altså hvilken kapacitet, dit anlæg skal have.

Dette kommer igen an på et antal faktorer. Hvor stort er dit hus? Hvor mange bor I i det? Hvad er jeres varmeforbrug nu og fremadrettet? Hvis I snart får teenagere, skal I måske regne med et forøget forbrug i en årrække. Du skal også overveje, om luft til vand varmepumpen skal stå alene med opvarmningen af huset, eller om den skal suppleres, eventuelt med en luft til luft varmepumpe, som også kan virke som aircondition om sommeren.

Du skal også være opmærksom på eventuelt at indregne efterisolering eller udskifte en eller flere radiatorer, hvis dem, du har, ikke er store nok. Derfor er det ikke bare lige sådan at beregne prisen på dit varmepumpeanlæg. Du kan dog få et overslag ved at prøve vores varmeberegner her på siden. Men hvis du vil have et mere præcist estimat, skal du have fat i en af vores installatører, som kan lave en mere præcis beregning. Find en forhandler HER.

Panasonic Luft til vand varmepumper - MP AQUAREA - kinnan.dk

Ønsker du en lang levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger?

Når du køber en luft til vand varmepumpe, køber du et produkt, som generelt har en god, lang levetid og meget få vedligeholdelsesomkostninger. Som udgangspunkt holder en luft til vand varmepumpe i op til 20 år, før der er behov for udskiftning, og med god vedligeholdelse er chancerne bedst for at den holder rigtig længe.

En luft til vand varmepumpe kræver, at du får den installeret af en KMO-godkendt installatør. Det er ikke lovligt i Danmark at arbejde med kølevæsker, hvis man ikke er autoriseret til det. På den måde er du også sikret, det bliver gjort ordentligt, og at din varmepumpe vil virke mange år frem.

Når du har fået installeret luft til vand varmepumpen, og alting fungerer som det skal, er det stadig lovpligtigt med et serviceeftersyn af en autoriseret installatør én gang om året for at tjekke, at alle indstillinger er, som de skal være, og at varmepumpen fungerer og ikke lækker kølevæske. Ved dette eftersyn vil installatøren også tjekke, og måske skifte, filtre, så du undgår, at de bliver stoppet til. Dette eftersyn er altså obligatorisk, og du vil kunne blive afkrævet dokumentation for, at det er foretaget.

Til gengæld er den daglige opgave med vedligehold til at overse. Der er ikke behov for andet end almindelig rengøring indenfor, og at du tjekker, at udedelen ikke er dækket af blade og andet skidt, som kan forhindre pumpen i at fungere, som den skal. I vinterhalvåret, når der kan komme frost, kan du også hjælpe din luft til vand varmepumpe ved at forsøge at holde den frostfri. Det er endnu en god grund til at placere udedelen mod syd, fordi det her vil sikre at eventuel frost hurtigt vil smelte i solen, og derfor sørge for at pumpen skal bruge mindre strøm til at varme luften op inden den kommer ind i dit varmesystem.

Tilskud til installation af luft til vand varmepumpe

Hvis du går og overvejer at installere en luft til vand varmepumpe, så kan det varmt anbefales, at du undersøger mulighederne for  tilskud. Gennem tiden har der været forskellige tilskudsordninger for at fremme installationen af varmepumper. Søg vejledning hos din installatør om mulighederne for tilskud, da de ofte har informationer om tilskudsordninger, der kan være nyttige for dig. Et eksempel på en af disse ordninger er Byggepuljen (2021), hvor forbrugere kunne søge om tilskud til energiforbedringer på dit hus. Det vil sige, at du kunne/kan få økonomisk hjælp til at gøre dit hus mere energioptimeret. Det gælder både, hvis du skal efterisolere dit hus, eller installere en luft til vand varmepumpe. Husk blot, at du skal søge om tilskud inden du går i gang med at lave bindende aftaler med forhandleren og montøren om en luft til vand varmepumpe. Dette tilskud kan ikke søges, hvis du bygger nyt, men kun hvis du skifter fossile brændstoffer ud med vedvarende energi.

Kontakt din nærmeste Kinnan forhandler
og få et godt tilbud