Hvordan virker en varmepumpe?

 

Fordelagtig opvarmning med en varmepumpe

Varmepumper er det nye sort, når det kommer til opvarmning af vores huse. Det er den, fordi den er både økonomisk og miljømæssigt fordelagtig, idet den sparer dig for penge på varmeregningen og den sænker dit CO2 udslip, hvis du skifter fra et olie- eller gasfyr.

Hvis du derfor overvejer at anskaffe dig en varmepumpe, hvad enten det er en luft til luft varmepumpe, eller en luft til vand varmepumpe, så er det måske meget rart med en idé om, hvordan sådan en egentlig fungerer.

Lad os tillade os at antage, at du har et køleskab i dit hjem. På bagsiden af køleskabet er der varmt – selvom køleskabet holder dine varer kolde. Det er der, fordi dit køleskab grundlæggende fungerer på samme måde, som en varmepumpe – bare omvendt.

I et køleskab suger pumpen varmen ud af madvarerne og luften inde i køleskabet. Herefter kommer den af med varmen gennem køleribberne på bagsiden.

En varmepumpe fungerer i princippet ligesom et køleskab. Der bliver trukket varme ud af omgivelserne, og den bliver distribueret et andet sted hen. I tilfældet med en varmepumpe, kommer varmen ind i huset enten med vand eller luft som mediator.

Lad os kigge lidt på de forskellige slags varmepumper. De fungerer næsten ens, og så alligevel ikke.  

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er ideel som primær varmekilde, hvis du skal varme eksempelvis et sommerhus eller et kolonihavehus op. Altså et mindre hus, som alternativt bliver opvarmet med elvarme eller brændeovn.

Hvordan virker en varmpepumpe med luft til luft, og hvor er den god at bruge? Fordi luft til luft varmepumpen kun pumper luften ud ét sted, altså i det rum, hvor den er blevet installeret, er det svært at varme et større hus op med den. Den kan dog med fordel anvendes som supplement til anden opvarmning, og den er super god at bruge som aircondition på de varme sommerdage. Den kan nemlig også vende processen og blæse kold luft ind i huset.

Luft til luft varmepumpen giver mulighed for at varme din sommerbolig op på en energi- og miljøvenlig måde, samtidig med at du sparer penge på varmeregningen. Varmepumpen kan holde dit sommerhus opvarmet samtidig med, at det modvirker skimmel. Luft til luft varmepumpen cirkulerer luften, så det er frisk luft, der kommer rundt i dit hus hele tiden. Du kan indstille den til at holde en minimumstemperatur vinteren igennem. På den måde slipper du for at bruge meget varme på at varme huset op, når du ikke er der. 

Luft til luft varmepumpen er utroligt energieffektiv. Derfor er det forbløffende lidt strøm, der kræves for at holde en minimumstemperatur i for eksempel et sommerhus vinteren over. Faktisk så giver den ca. 4 gange så meget energi igen i varme, som du bruger i strøm. Det vil sige, at for hver 1kWh strøm, der går ind i luft til luft varmepumpen, kommer der 4kWh ud i varme. Så 3kWh varme er faktisk gratis. Og så er de jo lavet hovedsageligt på naturens egen energi, nemlig luftens varmeenergi.

Du kan købe en luft til luft varmepumpe, som kan sættes op til WiFi. Derved kan du styre den ved hjælp af en app på din mobil. Så kan du sidde hjemme og styre varmen i dit sommerhus. Det er især smart, hvis du vil sikre dig, at der er varmt, når I kommer frem, så I ikke skal bruge det første døgn på at varme huset op.

Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumpen fungerer meget kort fortalt ved, at den trækker varmen ud af luften udenfor og bruger den til at varme luften op indenfor.

Fordi varmen i luften altid er til stede, også når det fryser om vinteren, er der tale om, at varmepumpen benytter sig af vedvarende energi. Sammenholdt med, at den kun bruger en meget lille mængde strøm, er det faktisk rigtig godt for miljøet. Når luft til luft varmepumpen bruger 1kWh strøm, laver den ca. 4kWh varme. Det vil altså sige, at de 3kWh varme som sagt reelt set er gratis varme til dig.

Sådan virker en varmepumpe til luft til luft

  1. Udedelen af luft til luft varmepumpen trækker varme ud af luften og blæser den hen over en varmeflade, hvor varmen flyttes fra luften til et kølemiddel i fladen.
  2. Kølemidlet har et meget lavt kogepunkt og bliver ved kogning omdannet til damp.
  3. Dampen føres fra kompressoren, der sætter dampen under højt tryk, via rør ind i huset. Derved bliver dampen både tættere og varmere.
  4. Den varme kølemiddeldamp bliver derefter ført videre via rør til indedelen.
  5. Varmepumpen blæser luft, opvarmet af det varme kølemiddel i rørsystemet, ud i det rum, hvori den er monteret.
  6. Når kølemidlet har overført noget af sin varme, bliver det igen nedkølet og derved flydende.
  7. På vej igennem huset bliver kølemidlet ført gennem en ekspansionsventil, som sørger for at tage det høje tryk af, og derved sænke temperaturen i kølemidlet helt.
  8. Det afkølede kølemiddel vender tilbage til udedelen, hvor det igen bliver ført over varmefladen, og processen kan starte forfra.

Så grundlæggende er dét det samme, der sker, som når du kan høre dit køleskab brumme. Så er det køleskabets kompressor, der sætter kølemidlet under tryk for, at det kan optage varmen fra luften og madvarerne inde i skabet. Prøv at lægge mærke til det næste gang du har haft dit køleskab åbent i lang tid. Så vil kompressoren gå i gang for at køle luften ned igen.

Det må larme, tænker du måske. Men så må du tænke om igen. For en luft til luft varmepumpe larmer ikke særlig meget. Udedelen er blevet lige så lydsvag som en moderne opvaskemaskine, og indedelen siger ligesom blæseren på en moderne computer. Det er altså ikke meget lyd, du skal lægge øre til.

Det er dog nok til, at det anbefales, at når du skal finde en plads til udedelen, så skal du overveje at sætte den op ad en væg til et lokale, der ikke bliver brugt til at opholde sig meget i. Især soveværelsesvinduerne, skal du holde den væk fra. Ligesom du skal være opmærksom på ikke at sætte den for tæt på skel og derved genere naboen.

Hos nogle forhandlere kan du få en lydprøve på varmepumpen, så du kan danne dig et billede af, hvor høj eller lav lyden er. Til gengæld skal den ikke fyldes op med fossilt brændstof hele tiden, og du kan have god samvittighed over, at dit CO2 udslip er mindre, end det var før du installerede en luft til luft varmepumpe.

Luft til vand varmepumpe

Hvis du har brug for en varmepumpe, som kan varme hele din helårsbolig op, og sørge for varmt vand i hanerne, så er det en luft til vand varmepumpe, du skal have. En luft til luft varmepumpe kan ikke varme dit brugsvand op, så den vil kun kunne fungere som supplement, hvis du skal have dækket hele dit varmeforbrug.

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe, der er luft til vand, og hvilke fordele har den? En luft til vand varmepumpe kan dække hele dit varmeforbrug inklusive dit brugsvand. Det forudsætter dog, at dit hus er velisoleret, for at du får hele udbyttet af din luft til vand varmepumpe, og derved den besparelse på varmeregningen, der er så eftertragtet.

Det kræver derudover, at dit nuværende varmesystem er vandbåren. Det vil sige, at det er vand, der transporterer varmen rundt i dit hus til gulvvarme og radiatorer. Luft til vand varmepumpen skal nemlig bruge det samme rørsystem til at distribuere varmen rundt huset.

Hvis dit hus er varmet op med radiatorer, er det en god idé at tale med en af vores installatører for at finde ud af, om de er dimensioneret korrekt. Med en luft til vand varmepumpe er fremløbstemperaturen på vandet nemlig koldere end ved eksempelvis et oliefyr. Derfor skal radiatorerne være større, for at give vandet nok tid til at afgive sin varme. Ved gulvvarme bør det ikke give problemer, da fremløbstemperaturen på gulvvarme i forvejen er koldere end på radiatorer.

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumpen fungerer i princippet på samme måde som en luft til luft varmepumpe. Og så er den alligevel lidt forskellig. Et luft til vand varmesystem består af tre eller fire komponenter – En udedel, en indedel, en radiator og gulvvarme.

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe:

  1. Luften trækkes ind af den udendørs ventilator. Heri bliver luften ført hen over en varmeflade, hvor den afgiver varme til kølevæsken, som kører rundt i et lukket rørsystem. Den varme kølevæske føres ind i huset i et lukket rørsystem til tanken, som ofte også er varmtvandsbeholderen.
  2. Kølevæsken kommer let op at koge og bliver derved til damp, som føres gennem kompressoren, hvor det sættes under tryk. Trykket gør, at dampen bliver tættere og varmere.
  3. Den varmere damp føres videre over til en kondensator, hvor den afsætter varmen til vandet i varmesystemet. Herfra bringer dit varmesystem det varme vand rundt i dit hus via det eksisterende rørsystem. 
  4. Når det varme kølemiddel har afgivet sin varme, er det blevet kølet så meget ned, at det igen er blevet flydende. Det bliver ført gennem en ekspansionsventil, hvor trykket bliver normaliseret og kølevæsken atter bliver helt kold. Herfra fortsætter kølevæsken med en ny omgang i kredsløbet.

Indedelen på en luft til vand varmepumpe fylder mere end indedelen til en luft til luft varmepumpe. Men den har også en helt anden funktion, idet den skal varme vandet i din varmtvandsbeholder op, så det kan bruges til at varme dit hus op. Så hvor luft til luft varmepumpen varmer lokalt op med varm luft, varmer luft til vandpumpen op i hele huset plus det varme vand i hanerne. Indedelen stilles ofte i et bryggers, eller hvor du i forvejen har din varmtvandsbeholder stående.

Hvilken størrelse skal du vælge?

Størrelsen på udedelen varierer afhængig af hvilket mærke varmepumpe, du køber, og den varierer også i forhold til hvilken størrelse varmepumpe, du skal have, altså hvor stor en kapacitet den skal have.

Størrelsen på din varmepumpe kan være vanskeligt at afgøre selv. Der er det bedst at have en fagmand inde over, så du ikke får fejldimensioneret din nye luft til vand varmepumpe. Du skal alligevel have en installatør på banen, da det i Danmark er lovpligtigt med en autorisation for at installere varmepumper.

Der er mange faktorer at tage højde for, når du skal vælge størrelsen på din varmepumpe. Det afhænger af størrelsen på din bolig, antallet af beboere og deres alder, hvorvidt varmepumpen er din primære varmekilde, eller om skal den suppleres med varme andet steds fra. Hvor meget lyd afgiver den nye varmepumpe, og hvor meget strøm må den bruge? Har du overhovedet plads til at stille både udedelen og indedelen et hensigtsmæssigt sted? Både i forhold til lyden og i forhold til solen. Er dine radiatorer store nok til at have tid nok til at afgive varmen med den koldere fremløbstemperatur? Er dit hus velisoleret, eller skal der efterisoleres?

Og det her er bare nogle af de ting, du skal overveje, inden du kaster dig ud i at skifte varmekilden i dit hus. Heldigvis er det hele ikke kun bøvl og svære overvejelser. Der er også nogle ret konkrete fordele ved at skifte fra elvarme eller olie-/gasfyr. I det næste vil vi fortælle dig om, hvorfor det kan være en god ide at få grøn energi indenfor dørene.   

Opvarmning til boligen

Fordele ved en varmepumpe

Når du installerer en varmepumpe i dit hjem eller i dit sommerhus, kan der naturligvis være mange forskellige grunde til det. Det er praktisk, det er nemt, og det er komfortabelt at kunne skifte mellem varm og kold luft afhængig af årstiden. Den vigtigste årsag – i hvert fald for klimaet – må dog være, at den kører på vedvarende energi, og derfor er utrolig miljøvenlig. Og for at det ikke skal være løgn, er den også billig i drift. Så når du har klaret installationsomkostningerne, er der en stor besparelse at hente på din varmeregning. Lad os se lidt nærmere på, hvilke fordele der er ved at varme huset op med en varmepumpe.

Fordele ved en luft til luft varmepumpe

Fordelene ved en luft til luft varmepumpe er mange. Hvis du har et lille hus, eller et sommerhus uden mange døre, kan den faktisk stå for opvarmningen af huset alene. På den måde kan den træde ind i stedet for de dyre el radiatorer. Du skal bare huske, at luft til luft varmepumpen ikke kan varme dit vand, så du skal have en anden løsning til at få varmt vand i hanerne.

Det tilgiver man dog nem sin luft til luft varmepumpe, når man kigger på sin varmeregning. For den kan næsten ikke undgå at blive mindre, end ved opvarmning med elvarme. Fordi luft til luft varmepumpen er så energieffektiv, bruger den meget lidt strøm på at skabe meget varme. Derfor skal du i snit bruge en tredjedel mindre strøm på opvarmning med en varmepumpe. Det forudsætter dog, at du ikke falder i fælden med at skrue mere op for varmen end før, eller forlænger sæsonen med opvarmning. Så går besparelsen nemlig let tabt.

En luft til luft varmepumpe kan faktisk også bruges til aircondition. Du kan vende processen og få den til at køle luften i stedet for at varme den. På den måde får du lige den temperatur i hjemmet, som du finder komfortabel. Derfor kan du jo faktisk også købe en luft til luft varmepumpe kun med det formål at køle dig ned om sommeren.

Hvis du har en luft til luft varmepumpe i dit sommerhus, og du bruger den hele året, vil du hurtigt opdage, at luften indenfor bliver meget bedre. Den bliver friskere og renere, og du vil effektivt forebygge skimmelsvamp i at opstå, fordi luften bliver cirkuleret med varmepumpen. Hvis du sørger for at købe en luft til luft varmepumpe, som blæser luften nedad, får du, udover den almindelige cirkulation, der bliver skabt af forskellige lufttemperaturer, glæden af varme to gange. Første gang, når den kommer ned fra varmepumpen, og igen når den stiger til vejrs, som varm luft jo gør.

Hvis det ikke er et sommerhus, du planlægger at varme op, men derimod din helårsbolig, kan du med fordel bruge en luft til luft varmepumpe som supplement. Nogle steder er der tilslutningspligt til fjernvarmen, så i disse tilfælde kan du ikke vælge at skifte til en varmepumpe som den primære opvarmningskilde. Men du kan bruge fjernvarmen så lidt som muligt, og så supplere med luft til luft varmepumpen. Hvis du gerne vil have en luft til luft varmepumpe i flere rum, så er der mulighed for en multisplit-version, hvor du har flere indedele og kun en udedel. Tal med din installatør om mulighederne for dette.

Hvis du har planer om at installere en luft til luft varmepumpe, kan du med fordel undersøge muligheden for at få tilskud.

 

Kvinde uden bekymringer

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

Den første og største fordel ved en luft til vand varmepumpe er, at den kan stå for hele dit varmeforbrug. Med en luft til vand varmepumpe kan du opvarme din helårsbolig på samme måde, som du gør med et olie-, pille- eller gasfyr. Det er den samme rørføring, der skal bruges, så du skal ikke bekymre dig om, at der skal skiftes rør med det nye system. Der kan blive behov for at udskifte radiatorerne med nogle, som er lidt større, men det vil vores installatører alt sammen vejlede dig i.

Med en luft til vand varmepumpe er du et skridt nærmere et meget lavere CO2 udslip. En luft til vand varmepumpe har nemlig et meget lavt udslip, og hvis du ovenikøbet er tilsluttet en el leverandør, som kun leverer grøn el fra vindmøllerne, så er det bare ekstra godt for klimaet. Luft til vand varmepumpens lave udledning skyldes, at den for det første har et meget lavt elforbrug i forhold til den mængde varme, den producerer. Den producerer faktisk helt op til 5 gange så meget varme, som den mængde strøm, den bruger. Altså 1kWh strøm bliver til op til 5kWh varme. På den måde får du altså meget mere varme for den samme mængde strøm.

En anden grund til, at luft til vand varmepumpen er så miljøvenlig er, at den bruger vedvarende energi. Den bruger varmeenergien fra luften til at varme kølemidlet op. Og varmeenergi er der altid i luften – også om vinteren, når det er minusgrader. Faktisk kan vores luft til vand varmepumper klare helt ned til minus 20 grader uden at miste effektivitet. Først når det bliver koldere end det, vil du kunne se en faldende effektivitet. Og det sker heldigvis sjældent i Danmark.  

Luft til vand varmepumpen har generelt en lang levetid og kræver kun et minimum af vedligehold. Som en ekstra sikkerhed giver vi dig også en ekstra lang garanti på din varmepumpe. De går simpelthen ikke i stykker, hvis du husker at vedligeholde dem korrekt og sørger for at få det årlige eftersyn. I Danmark er det lovpligtigt med et eftersyn en gang om året.

Den daglige vedligeholdelse går kun ud på at sørge for, at der ikke er blade og andet skidt i den udendørs ventilator, og holde den fri for sne og is om vinteren. Indendørs skal du blot justere varmen, så den passer til dit behov. Det er da let.

Har du en luft til vand varmepumpe som primære opvarmningskilde af din helårsbolig, så kan du få en reduktion i el-afgiften for det forbrug, der ligger over 4.000 kWh pr. år.

En betingelse er at din bolig er registreret i Bygnings- og Boligregisteret, BBR, med varmepumpe. Er din bolig el-opvarmet men ikke registreret hos BBR, skal du kontakte dit elselskab som kan hjælpe dig med dette.

Kontakt os allerede i dag, hvis du vil have et uforpligtende tilbud – eller hvis du har spørgsmål til, hvad du skal vælge eller til processen med installation.

Kontakt din nærmeste Kinnan forhandler
og få et godt tilbud