Pollenfri hverdag i hjemmet

Sådan skaber du et bedre indeklima!

Slip for pollenplager derhjemme – Se de gode råd her!

Rindende næse, kløende øjne og vedvarende nysen i forårs- og sommermånederne – lyder det bekendt? Hvis ja, er du langt fra alene. Omkring hver tredje dansker oplever pollenallergi, men heldigvis er der mange ting, du kan gøre i dit hjem for at mindske generne. Her får du vores bedste tips til at pollen-sikre din bolig.

Hvad sker der ved pollenallergi?

Pollenallergi opstår, når kroppens immunforsvar overreagerer på små pollenpartikler i luften. De mest udbredte allergifremkaldende pollen spredes med vinden og stammer fra græs og løvtræer – især birk, el og hassel. Derudover kan pollen fra bynke og andre planter også udløse allergiske reaktioner.

Pollensæsonen bliver længere

De seneste års milde vintre har betydet, at pollensæsonen starter tidligere og varer længere. Forskning offentliggjort i blandt andet The Lancet Planetary Health viser, at klimaændringer og stigende globale temperaturer bidrager til en længere og mere intens pollensæson.

Derudover har forskere påvist, at luftforurening kan forværre pollenallergi. Forureningen får pollenpartikler til at gå i stykker, hvilket gør dem lettere at indånde og dermed kan de trænge dybere ned i luftvejene. Astma- og Allergiforbundets tidsskrift Allergia har tidligere rapporteret om denne sammenhæng.

Som om det ikke var nok, kan pollen, der sætter sig i hjemmet, forblive aktivt i op til et år, ifølge biolog og forsker Åslög Dahl fra Göteborgs Universitet.

Men der er heldigvis meget, du kan gøre for at mindske pollen i dit hjem! Læs videre herunder!

Skab en pollenfri hverdag med disse 4 gode vaner

  Gør grundigt rent i soveværelset, skift sengetøj ofte, og sørg for, at du selv er ren, inden du går i seng. Pollen sætter sig særligt i håret, så skyl det gerne inden sengetid.

  Pelsdyr kan bringe pollen med ind udefra. Børst eller skyl pelsen, inden I går indenfor, og hold dem gerne ude af soveværelset i pollensæsonen.

  Hold vinduer og døre lukkede så meget som muligt. Skift tøj straks, når du kommer indenfor. Hvis du har brug for at lufte ud, så gør det en kort stund om natten, hvor pollenniveauet er lavere.

  Brug en støvsuger med partikelfilter til at opfange pollen og andre små partikler. Vask gulve med en fugtig moppe og tør overflader af hyppigt i pollensæsonen. Husk at vaske klude ved mindst 60 grader.

Ventilationsanlæg giver et bedre indeklima

Som pollenallergiker bør du helst undgå at lufte ud med åbne vinduer – men vidste du, at du kan få frisk luft uden at åbne dem? Med en Miniventilation får du et konstant luftskifte i hjemmet uden at invitere pollen indenfor.

Miniventilation er et ventilationssystem med varmeveksler, som du endda kan installere selv, hvis du er handy. Det sikrer kontinuerlig frisk luft i lukkede rum og genvinder samtidig op til 85 % af varmen i luften. Derudover kan det reducere problemer med radon, skimmelsvamp og dårlig lugt.

Ved at udskifte standardfilteret med et højeffektivt filter (tilbehør til Miniventilation) kan du markant reducere mængden af pollen i indeluften. For den bedste effekt anbefales det at skifte filter både før og efter pollensæsonen.

Luft-luft varmepumper med allergifilter renser luften

Har du en luft-luft varmepumpe? Så har du en ekstra fordel i kampen mod pollen. Ud over at sikre en behagelig temperatur på varme sommerdage uden at åbne vinduer og døre, hjælper varmepumpens filter også med at rense luften og reducere pollen indendørs.

Hvis du derudover bruger et allergifilter i din luft-luft varmepumpe, viser tests, at det kan opfange op til 94 % af allergenerne i luften. Effekten afhænger af boligens størrelse og placeringen af varmepumpen, men uanset hvad vil et filter forbedre indeklimaet markant.

Få en bedre pollensæson – start i dag!

Med disse enkle tiltag kan du reducere mængden af pollen i dit hjem og forbedre din livskvalitet i pollensæsonen. Tag kontrollen over dit indeklima, og nyd foråret og sommeren uden unødvendige allergisymptomer!

Vil du gerne reducere pollen i dit hjem og få en bedre hverdag? Kontakt en af vores forhandlere allerede i dag og få rådgivning om den rette løsning til dit hjem! Find forhandler i dit område her.

Kilder: Allergia september 2029, The Lancet Planetary Health volume 3 issue 3Intervju Åslög Dahl, Expressen

Sidst opdateret 24. marts 2025

Kontakt din nærmeste Kinnan forhandler
og få et godt tilbud